De dressuurwedstrijden zijn verdeeld in 4 rubrieken.

  • 4 jarige Merries
  • 5 & 6 jarige Merries
  • 4 jarige Hengsten/Ruinen
  • 5 & 6 jarige Hengsten/Ruinen

Tijdens de selectiewedstrijden wordt de aanleg voor dressuur getoetst door het tonen van verschillende verrichtingen. De paarden worden in groepen van drie combinaties beoordeeld in een 20 x 60 rijbaan. Deze combinaties rijden gezamenlijk een proef die wordt omgeroepen. Vierjarigen moeten hierin stap, draf, galop, tempowisselingen, wijken, halsstrekken, overgangen en opstellen laten zien. Vijf- en zesjarigen moeten stap, draf, galop, tempowisselingen, schouderbinnenwaarts, halsstrekken, overgangen en opstellen laten zien.

De paarden worden beoordeeld door middel van een beoordelingsprotocol, het maximaal te behalen punten is 100.  Dit beoordelingsformulier kent de volgende onderdelen: stap (20 punten), draf (20 punten), galop (20 punten), gedragenheid en souplesse (20 punten), rijvaardigheid en harmonie (1o punten) en algemene indruk (10 punten).

Een paard mag slechts aan één selectiewedstrijd deelnemen.

Paarden met een voldoende score (.=> 65%) en minimaal een zes op de basisgangen worden geselecteerd voor de halve finale. De beste drie paarden per rubriek in de halve finale worden vervolgens in de finale gereden door een gastruiter/-amazone. Per rubriek wordt er een winnaar uitgeroepen.

Om de combinaties goed voor te bereiden op de finale zijn er twee instructiedagen. Halve finalisten worden per e-mail uitgenodigd om zich hiervoor in te schrijven.